Träna på Gym

Något jag funderat på länge är att börja träna på gym. Även om jag tränar mycket så har det aldrig blivit av att jag börjat träna med vikter. Jag skulle gärna vilja fl lite muskler på armarna vilket jag inte får med den träning jag ägnar mig åt idag.

Ska jag börja med styrketräning så behöver jag nog en PT för jag har ingen aning var jag ska börja. Jag har ingen aning vad man ska tänka på när man börjar styrketräna. Hur många pass ska man göra? Hur ofta ska man träna? Vilken vikt ska man välja? Ja frågorna är många så här måste jag nog ha hjälp för att komma igång.

Sen måste förstås styrketräningen även att gå att kombinera med min vanliga träning. Vad jag läst så ska man i alla fall lägga upp träningen så att man tränar styrka för samma muskelgrupp två gånger i veckan. Det innebär att jag måste kunna lägga till två pass per vecka.

Antal repetitioner och set

Sen är det det här med antal repetitioner och set. Hur många av varje? Enligt vad jag läst tränar man på olika sätt beroende på vilket resultat man vill ha.

Jag hittade i alla fall lite tips på det när jag letade på nätet:

  • 1-5 repetitioner: Styrka
  • 6-8 repetitioner:  Styrka och muskelmassa
  • 9-12 repetitioner:  Muskelmassa + styrka och uthållighet
  • 12-20 repetitioner: Muskeluthållighet + muskelmassa
  • 20 + repetitioner:  Muskeluthållighet + en aning muskelmassa

Men vilket ska jag välja?

Som med allt annat finns det såklart  bra övningar och  dåliga övningar.  Övningar som tränar stora muskelgrupper ska vara bra har jag förstått. och att man ska undvika  att träna för mycket i maskiner. Nej det blir nog till att ta hjälp av en PT i början iaf.

Välja gym

Då återstår att välja gym och hur vet jag att ett gym är bra? Jag letade lite på nätet och jag hittade över 250 gym bara på en sajt. Inte lätt att välja och det skiljer säkert mellan olika gym också.

Jag är inte ute efter att bli bästa vän med mina gymkamrater men man vill ju helst känna sig trygg i gymmets miljö. Sen gillar jag inte heller hög technomusik och supersnygga aerobicsbrudar i tights som tillbringar all sin tid på gymmet. Jag vill hitta ett gym som passar min personlighet och som jag känner mig bekväm med.

Sen är det ju bra om gymmet har bra utrustning och maskiner. Sen har jag visst motstånd mot svettiga maskiner och smutsig utrustning. Och hur är det med köer om man kommer på kvällen. Är alla maskinerna upptagna och står folk dessutom och köar?

Priset spelar även det in så man får vad man betalar för, gymmet ska ju helst vara värt medlemsavgiften. Det skulle helt klart underlätta om det går att prova gymmet innan man bestämmer sig.

Vi får väl se hur det blir med det här. Har du bra tips så dela gärna med dig av dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *